Medlemsmøde i Horsens - Om kulkvinderne på St. Thomas

Medlemsmøde i Horsens - Om kulkvinderne på St. Thomas ”Dollar fo´dollar”

Forfatteren Ann Nørregaard fortæller om hendes bog, der omhandler kulkvinderne på St. Thomas.

Alle, der i vore dage har læst om eller ligefrem besøgt de gamle Dansk Vestindiske øer, har uden tvivl set nogle af de mange postkort, der afbilder 1800-tallets berømte kulkvinder på St. Thomas: Stolte, sorte kvinder med fyldte kulkurve på hovedet. Kvinder hvis indsats de kulfyrede dampere og deres redere ikke kunne undvære, såfremt de ønskede at sejle på Caribien.

Bevidste om deres eget værd som uundværlige for transport og handel var disse kvinder blandt forløberne for 1960’ernes rødstrømper. De var både hjemmearbejdende i familien og udearbejdende i kuldepoterne og fandt sig ikke i tidens inflation. De krævede uden at blinke i september 1892 deres løn udbetalt i gode dansk-vestindiske dollars og ikke som hidtil i ”The Mexican dollar”, som var i frit fald - og det udenom den gryende fagbevægelse, der ikke magtede opgaven. De organiserede sig lynhurtigt på tværs af de store kulværfter, gik i strejke og forhandlede selv en aftale. Deraf: “Dollar fo’ Dollar”.

Kulkvinderne tilhørte langt fra den sociale elite, men de var ikke uden evner og kom derfor sejrrigt ud af såvel 1892- strejken som senere i 1916. Mens markarbejderstrejken på St. Croix i 1916 og D. Hamilton Jackson er velkendte i den dansk-vestindiske historie, er kulkvinderne og deres historie ikke fortalt før – og det på trods af de mange postkort med St. Thomas´
kvindelige kullempere som motiv.

Foruden strejkerne vil jeg forsøge at beskrive hverdagen for kulkvinderne samt hvilke fornøjelser og forpligtelser Charlotte Amalie bød på. Alt fortalt gennem politiretsprotokoller, folketællinger, kirkebøger, matrikelfortegnelser, avisartikler, samtidige beretninger og ikke mindst rejsebeskrivelser.

Pris for medlemmer kr. 125,-
Pris for ikke medlemmer kr. 150,-

Der vil blive serveret 2 stk. smørrebrød og kaffe/the.

Information om arrangementet

Arrangementets tidspunkt Lørdag 15-04-2023. 13-00
Sidste frist for tilmelding: Lørdag 08-04-2023. 23-00
Det foregår her: Stensballegaard Golf, Stensballegårdvej 7, 8700 Horsens

Der kan ikke længere tilmeldes til dette arrangement