For the Health of the Enslaved
I Dansk Vestindien var dødeligheden høj, især blandt slaverne. Med afskaffelsen af den danske slavehandel i begyndelsen af det nittende århundrede blev det et presserende problem, fordi det nu ikke længere var muligt at erstatte døde slaver med nye fra Afrika. Derfor blev de dansk-vestindiske slavers helbred og sundhedstilstand et centralt anliggende for både koloniadministratorer og plantageejere.
På denne baggrund undersøger Niklas Thode Jensen slavernes sygdoms- og sundhedsforhold samt den sundhedspolitik, de koloniale myndigheder og plantageejere følgelig tog initiativ til. Sammenlignet med tilsvarende politikker i Britisk og Fransk Vestindien var den dansk-vestindiske sundhedspolitik ofte ganske effektiv og unik i sin form, men slavernes helbredsmæssige tilstand var alligevel skueplads for en fortløbende magtkamp mellem plantageejere, kolonialadministration og slaverne selv.
For the Health of the Enslaved giver et omfattende indblik i slavernes helbred på De Dansk Vestindiske Øer i første halvdel af 1800-tallet. Med talrige eksempler viser forfatteren, at den medicinske kolonisering af slaverne og deres helbred i mange tilfælde mødte modstand fra de koloniserede, der havde andre og modsatrettede opfattelser af og traditioner omkring sygdom og sundhed.