Kommende arrangementer

15
apr
2023

Medlemsmøde i Horsens - Om kulkvinderne på St. Thomas

Medlemsmøde i Horsens - Om kulkvinderne på St. Thomas ”Dollar fo´dollar”

Forfatteren Ann Nørregaard fortæller om hendes bog, der omhandler kulkvinderne på St. Thomas.

Alle, der i vore dage har læst om eller ligefrem besøgt de gamle Dansk Vestindiske øer, har uden tvivl set nogle af de mange postkort, der afbilder 1800-tallets berømte kulkvinder på St. Thomas: Stolte, sorte kvinder med fyldte kulkurve på hovedet. Kvinder hvis indsats de kulfyrede dampere og deres redere ikke kunne undvære, såfremt de ønskede at sejle på Caribien.

Bevidste om deres eget værd som uundværlige for transport og handel var disse kvinder blandt forløberne for 1960’ernes rødstrømper. De var både hjemmearbejdende i familien og udearbejdende i kuldepoterne og fandt sig ikke i tidens inflation. De krævede uden at blinke i september 1892 deres løn udbetalt i gode dansk-vestindiske dollars og ikke som hidtil i ”The Mexican dollar”, som var i frit fald - og det udenom den gryende fagbevægelse, der ikke magtede opgaven. De organiserede sig lynhurtigt på tværs af de store kulværfter, gik i strejke og forhandlede selv en aftale. Deraf: “Dollar fo’ Dollar”.

Kulkvinderne tilhørte langt fra den sociale elite, men de var ikke uden evner og kom derfor sejrrigt ud af såvel 1892- strejken som senere i 1916. Mens markarbejderstrejken på St. Croix i 1916 og D. Hamilton Jackson er velkendte i den dansk-vestindiske historie, er kulkvinderne og deres historie ikke fortalt før – og det på trods af de mange postkort med St. Thomas´
kvindelige kullempere som motiv.

Foruden strejkerne vil jeg forsøge at beskrive hverdagen for kulkvinderne samt hvilke fornøjelser og forpligtelser Charlotte Amalie bød på. Alt fortalt gennem politiretsprotokoller, folketællinger, kirkebøger, matrikelfortegnelser, avisartikler, samtidige beretninger og ikke mindst rejsebeskrivelser.

Pris for medlemmer kr. 125,-
Pris for ikke medlemmer kr. 150,-

Der vil blive serveret 2 stk. smørrebrød og kaffe/the.
24
apr
2023

Den rette autoritet Jordmoderhjælp, Magt og afrocaribiske kvinder i Dansk Vestindien, 1879-1887

24-04-2023 19:00 -21:00
Foredrag ved Caroline Augusta Richelsen, cand. mag.

I november 1885 gennemførte myndighederne i Dansk Vestindien en storstilet reform af jordemodervæsenet på den største af de tre øer, St. Croix. St. Croix havde, siden frigivelsen af den slavegjorte befolkning i 1848, oplevet en voksende dødelighed blandt spædbørn.

Med denne jordemoder-reform ønskede øens sundhedsmyndigheder at gøre jordemoderhjælp mere tilgængelig for den primært afro-caribiskerbejder befolkning, men gjorde det samtidig sværere for de afro-caribiske kvinder, der ikke var statsautoriserede jordemødre, at praktisere.

Dette foredrag vil kortlægge forsøget på at gentænke jordemodersystemet på St. Croix og undersøge hvorledes staten søgte at styrke sin position over for plantagerne, samt den primære afrocaribiske arbejderbefolkning, især afrocaribiske kvinder. Foruden at diskutere den aktuelle reform, fokuserer foredraget også på de konsekvenser reformen havde for de enkle afrocaribiske kvinder og jordemødre.

I kølvandet på reformen blev et større antal kvinder beskyldt for at havde modtaget eller udført ”uautoriseret fødselshjælp,” hvilket rejser spørgsmål om hvorledes staten forsøgte at regulere hvilken slags jordemoderhjælp var tilgængelig, samt hvem der havde autoriteten til at bestemme hvad den rette hjælp var.

Der vil blive serveret 2 stk. smørrebrød og kaffe/the.

Tidspunkt: Mandag den 24. april 2023, kl. 19:00
Sted: Tåstrup Medborgerhus, Store Sal
Tilmeldingsfrist: Mandag den 17. april 2023, kl. 21:00
Pris for medlemmer: 100 kr.
Pris for ikke-medlemmer: 150 kr.
31
dec
2023

Indmeldelse

31-12-2023
Indmeldelse i Dansk Vestindisk Selskab
Du kan her tilmelde dig som medlem af Dansk Vestindisk Selskab. 

Medlem på prøve - noget for dig?

Fra 1. juli 2022 har vi indført en ordning med prøvemedlemskab; dvs at du "bliver medlem på prøve" og at du derfor ikke skal betale kontingent i de første 12 måneder. Derefter overgår man til et almindeligt medlemskab med betaling af kontingent efter bestemmelserne i vedtægternes § 6. Årligt kontingent for medlemsblad sendt med posten: 400 kr. eller elektronisk medlemsblad: 350 kr. Studerende (med studiekort) 200 kr.

Inden et prøvemedlemskab er ved at udløbe, sender vi en mail med oplysning om muligheder ved et fortsat medlemskab.

Man kan tegne et prøvemedlemskab, hvis man ikke tidligere har været medlem af Dansk Vestindisk Selskab.

Mens man har et prøvemedlemskab modtager man medlemsbladet MAGASINET elektronisk.

Det får du . . .
Som medlem af Dansk Vestindisk Selskab får du
  • fem medlemsblade a 32 sider om året indeholdende artikler med historisk indhold samt aktuelt om øerne.
  • gratis adgang til foredrag o.l. på medlemsmøder ca otte gange om året i Østdanmark og ca fire gange i Vestdanmark
  • gratis deltagelse ved historiske byrundture, udflugter mv.
Pris?
Et medlemskab koster
  • 350 kr. om året inkl. medlemsblade tilsendt som pdf-fil med nyhedsbrev (digital løsning).
  • 50 kr. i tillæg hvis bladet ønskes tilsendt med post i papirudgave.

Ved indmeldelse efter den 1. juli er kontingent kun det  halve (175 kr. hhv. 25 kr.) for resten af året. Efter 1. november opkræves ikke kontingent for de sidste måneder i året. 

Klik nedenfor på "Personlig" for at oprette dig som nyt medlem. Når du har udfyldt formularen, bliver du dirigeret videre til siden med betaling af kontingent. Du kan til enhver tid afbryde forløbet. En indmeldelse gælder for hele husstanden, så ægtefælle, kæreste e.l. er velkommen til at deltage i vores arrangementer.

31
dec
2023

Kontingent for 2023 (fornyelse af medlemskab)

31-12-2023
Du kan her foretage betaling af kontingent for 2023.

Kontingentet udgør et grundbeløb på 350 kr.  og hvis du ønsker medlemsbladet tilsendt med PostNord lægges der et gebyr på 50 kr. således at kontingentet for 2023 da vil være 400 kr. Et kontingent gælder for hele din husstand.

Dit valg af medlemsblad registreres automatisk, så efter betaling af kontingent behøver du ikke at foretage dig mere.