16
okt
2021

Vestsjælland og Vestindien

 

Karen Munk-Nielsen, overinspektør for historie, etnologi og arkiv på Museum Vestsjælland, vil på dette medlemsmøde fortælle "Vestsjælland og Vestindien", der er titlen på en permanent udstilling på Holbæk Museum, en del af Museum Vestsjælland.

Museet har forsket i de mange forbindelser, som man har haft fra provinsen til Vestindien. Et kolonialt engagement var nemlig ikke udelukkende et københavnerfænomen - HELE Danmark var dybt involveret og dermed også Vestsjælland.

Foredraget giver eksempler på, hvem og hvor de mange bånd blev knyttet igennem tiden. Ikke mindst via de vestsjællandske herregårde, købmænd og udvandrere.

Sted: Steensballegaard Golf, Steensballegaardvej 7, 8700 Horsens. Bemærk dette, da der er fejl i medlemsbladet for september 2021!

Nyhed: På dette medlemsmøde vil blive serveret 1 sandwich og 1 øl eller vand.

Tilmelding: Senest 10. oktober.

Henvendelse: Vedrørende medlemsmødet kan ske til Gerda Brown på telefon  Tlf. 60 41 06 22

22
nov
2021

Under sejl til Vestindien ad trekantsruten eller direkte

22-11-2021 19:00 -21:30
75 kr.
Under sejl til Vestindien ad trekantsruten eller direkte Erik Gøbel, fhv. seniorforsker, vil på dette medlemsmøde fortælle om skibsfarten mellem Danmark og Dans Vestindien.

Vi skal høre om de mange tusinde sejladser – lige fra den første, hvor guvernør Jørgen Iversen på sejlskibet ”Færø” koloniserede St. Thomas i 1672, til den sidste, hvor guvernør Henri Konow på ”Valkyrien” overdrog Dansk Vestindien til USA i 1917.

De fleste sejladser gik direkte frem og tilbage mellem Danmark og Vestindien; men indtil 1803 sejlede adskillige ad trekantruten via Afrika for at hente slaver til de vestindiske plantager. Vi skal høre om skibene, søfolkene og sejladserne – både de rutinemæssige og de dramatiske, som indebar mytteri, forlis og slaveoprør.

Også orlogsflåden var aktiv i Caribien, hvor den ydede konvoj og beskyttede handelsskibene imod kapere og sørøvere. Efter blomstringstiden i 1700-tallet opretholdt St. Thomas sin status som en meget vigtig havn for både lokal og international handel og søfart, også efter at sejlskibene blev afløst af dampskibe.

 
Slaveskibet Fredensborg 

Erik Gøbel sad mange år i DVS-bestyrelsen og har skrevet adskillige artikler og bøger om Dansk Vestindiens historie. Han er aktuel med bogen ”Under sejl til Asien, Afrika og Amerika 1600-1850” (Gads Forlag, november 2021).

Traktement som sædvanlig.

Tilmelding senest 15. november.

Henvendelser vedrørende medlemsmødet kan ske til  Gerda Brown på telefon 60 41 06 22.
31
dec
2021

Indmeldelse

31-12-2021
260DKK
Indmeldelse i Dansk Vestindisk Selskab
Du kan her tilmelde dig som medlem af Dansk Vestindisk Selskab.

Det får du . . .
Som medlem af Dansk Vestindisk Selskab får du
  • fem medlemsblade a 32 sider om året indeholdende artikler med historisk indhold samt aktuelt om øerne.
  • gratis adgang til foredrag o.l. på medlemsmøder ca otte gange om året i Østdanmark og ca 4 gange i Vestdanmark
  • gratis deltagelse ved historiske byrundture, udflugter mv.
Pris?
Et medlemskab koster
  • 260 kr. om året inkl. medlemsblade tilsendt som pdf-fil med nyhedsbrev (digital løsning).
  • 40 kr. i tillæg hvis bladet ønskes tilsendt med post i papirudgave.

Ved indmeldelse efter den 1. juli er kontingent kun det  halve (130 kr. hhv 20 kr.) for resten af året.

Klik nedenfor på "Personlig" for at oprette dig som nyt medlem. Når du har udfyldt formularen, bliver du dirigeret videre til siden med betaling af kontingent. Du kan til enhver tid afbryde forløbet. En indmeldelse gælder for hele husstanden, så ægtefælle, kæreste e.l. er velkommen til at deltage i vores arrangementer.

31
dec
2021

Kontingent for 2021 (fornyelse af medlemskab)

31-12-2021
260 kr.
Du kan her foretage betaling af kontingent for 2021.

Kontingentet udgør et grundbeløb på 260 kr.  og hvis du ønsker medlemsbladet tilsendt med PostNord lægges der et gebyr på 40 kr. således at kontingentet for 2021 da vil være 300 kr. Et kontingent gælder for hele din husstand.

Dit valg af medlemsblad registreres automatisk, så efter betaling af kontingent behøver du ikke at foretage dig mere.