Skip to main content

Nu om øerne

De tidligere Dansk-Vestindiske Øer er egentlig 62 forholdsvis små øer placeret i den nordlige del af De Små Antiller beliggende på en højderyg opstået ved vulkansk aktivitet, og som i dag udgør skillelinjen mellem Atlanterhavet og Det Caribiske Hav.
I dag er det dog nok kun de tre største øer St. Croix, St. Thomas og St. John, der vækker minder frem hos nutidens danskere.

St. Croix adskiller sig dog ved at være opstået som følge af hævninger i havbunden som følge af at de taktoniske havplader presser mod hinanden. Derved opstår der i gennemsnit et jordskælv om dagen året - jordskælv der dog aldrig mærkes.

Denne geologiske forskel mellem St. Croix og de øvrige øer kommer tydeligt til udtryk i øernes natur.

St. Croix består i stor udstrækning af flade landskaber, hvor sukkerproduktionen havde gode betingelser. St. Thomas og St. Jan (John) derimod består af bjergrige områder med stejle klippesider, hvor landbrug havde yderst ringe vilkår.

Dette betød både dengang og i dag, at der var/er markant forskel i næringsvejene på øerne. På St. Croix levede man "af jorden" og på St. Thomas levede man "af handelen".

Der er i dag omkring 125.000 indbyggere på øerne fordelt med ca 51.000 på St. Thomas, 55.000 på St. Croix og 19.000 på St. John



.