Skip to main content

St. Croix i dag

Den største af de 62 tidligere Dansk Vestindiske øer er St. Croix med et areal på 213 km2 (som Møn) og med ca. 53.000 indbyggere.

Til sammenligning er St. Thomas' areal på kun 83 km2 (som Ærø).

De to største byer på St. Croix er Christiansted og Frederiksted, hvor de danske forter stadig indtager en markant plads i gadebilledet.

Byerne er tydelig præget af fortiden med historiske bygninger i bymidterne og med nutidens indbyggere bosat i nyere bebyggelser uden for de gamle byer.

I Christiansted kan man som dansker ikke slippe for et besøg på Fort Christiansværn, der i dag bestyres og vedligeholdes af National Park Service. Fortet er beliggende i det, der betegnes som "Historical District", der også omfatter det gamle toldkammer (Customs House) og vejerboden (the Scale House). Der ud over er gadebilledet i Csted, som den kaldes af de lokale, præget af "the board walk" - promenaden langs havnen med restauranter og hoteller.

Den anden af de to "store" byer på St. Croix, Frederiksted, er bygget op på samme måde som Csted; en lille historisk bykerne omgivet af nyere boligbyggeri for nutidens indbyggere.

Hele havneområdet i Frederiksted blev i 2003-2004 renoveret for et par hundrede mio. kroner med bl.a. en krydstogskaj, således at byen i dag fremtræder yderst præsentabel med en storslået park mod havet.

Det østligste punkt på St. Croix, Point Udal, er også USA's østligste punkt.

Da Verden gik ind i år 2000 blev USAs indtræden i det nye årtusinde markeret ved en TV-transmission fra Point Udal; det var herfra hele verden kunne se, at nu gik USA også ind i år 2000.