Skip to main content

Erhverv

Oprindelig var øernes hovederhverv landbrug med dyrkning af sukkerrør, kvægavl og lidt frugt og grønt.

I dag er øernes hovederhverv ubetinget turismen med mere end 2 mio årligt besøgende, hvoraf størsteparten dog kun er der en enkelt dag under et besøg med et krydstogtskib.

Hidtil har krydstogtskibene alene lagt til i Charlotte Amalie på St. Thomas men efter årtusindeskiftet renoverede man havneområdet i Frederiksted og anlagde en mole, hvor krydstogtskibe kunne lægge til. Det blev dog ikke nogen succes i de første år, men fra 2012 kommer der med jævne mellem rum skibe til byen, der så blomstrer op medens besøgte står på.

Men når talen er om de tidligere Dansk-Vestdiske Øer kommer man ikke uden om romproduktionen. St. Croix er hjemsted for Cruzan Rum Distilleri og omkring 2009 flyttede Captain Morgan Rum også deres produktion til St. Croix, således at de to konkurrenter i dag på det nærmeste er naboer.

Et andet "erhverv" er den offentlige administration, hvor øerne kan "prale" med at havde den største administration pr. indbygger i hele USA.

13.000 ud af øernes 125.000 indbyggere er ansat i den offentlige administration.

Samme rekord har St. Croix, der også kan prale med at være det sted i USA, der har flest taxaer pr. indbygger.

Et andet ikke uvæsentligt erhverv var indtil 2011 olieindustrien på St. Croix, der havde et af verdens største olieraffinaderier, Hovensa, der fik leveret råolie fra Venezuela, forarbejdede den og sendte den videre til staterne.

På grund af uoverensstemmelser med Venezuela stoppede leverancerne af råolie og Hovensa forsøgte i nogen tid at fortsætte produktionen ved at importere råolien fra Afrika. Det var ikke lønsomt og raffinaderiet måtte lukke i 2011. Hovensa havde i de 30 år, det havde eksisteret bidraget med 330 US$ i skatter og var arbejdsplads for omkring 2.000 ansatte.

I 2018 blev Hovensa dog købt af ArcLight Capital Partners, der ville investere 1,4 mia US$ med henblik på genåbning i 2019 og dermed skabe arbejdspladser for omkring 700 mennesker.